La Eurocámara da soporte a la política lingüística catalana.


MAXACLA

Publicaciones recomendadas

La presidenta de la Comisión de Cultura y Educación de la Eurocámara, Doris Pack, democratacristiana alemana, da soporte a la política lingüística que se lleva a cabo en Catalunya desde hace años. Pongo la noticia que da el diario El Punt. Como, lógicamente, muchos de vosotros no sabéis catalán, aunque se entiende fácil, en resumen compara el caso catalán con la emigración con uno que ella conoce muy bien, el de los alemanes con los turcos:

La presidenta de la comissió de Cultura i Educació de l'eurocambra, la democratacristiana alemanya Doris Pack, va advertir ahir que separar els castellanoparlants dels catalanoparlants a les escoles trencaria la cohesió social del país. “Per què s'han de separar? No crec que aporti res, no penso que sigui una bona solució; si separeu els estudiants per llengües estareu separant també una mica el país”, va alertar Pack, que precisament és eurodiputada del Partit Popular Europeu des de fa 22 anys. “Vosaltres ja sou bilingües –va assegurar Pack–, i és bo que els madrilenys [que s'instal·len a Catalunya] puguin parlar o entendre el català, per respecte.”

“És una mica com els immigrants a Alemanya; no tenim escoles turques”, va replicar com a missatge per als pares de la resta de l'Estat o de l'estranger que arriben a Catalunya i reclamen l'escolarització en castellà dels seus fills. “Cal que s'habituïn a parlar la llengua del seu barri, de la seva ciutat, de la nova nació on viuen ara”, va defensar Pack, exdiputada de la CDU al Bundestag.

No és el primer cop que Estrasburg lloa el model d'ensenyament català: el 2009 va votar en contra de reconèixer el dret dels pares a escollir la llengua d'escolarització dels seus fills, pel risc de fractura social. I també la Comissió Europea li va donar suport, i va negar el 2008 que la llengua catalana estigui discriminada a Catalunya. L'aleshores eurocomissari de Multilingüisme, el romanès Leonard Orban, va admetre després de visitar Barcelona que els castellanoparlants hi poden viure amb “facilitat” perquè els catalanoparlants canvien a la seva llengua “sense ni tan sols adonar-se'n”. I el 2007, l'informe d'un grup d'experts encarregat per Brussel·les fins i tot va proposar estendre la immersió lingüística catalana a altres països de la UE com a “bona pràctica”.

Pack troba “bé” que a Catalunya “s'ajudi els nens a conservar la seva identitat cultural donant-los l'oportunitat de parlar la llengua dels avis o dels pares” a l'escola. Però reclama que a més de parlar castellà i de “protegir” el català es faci un esforç amb l'anglès o el francès “per garantir que tinguin una bona feina en el futur”. “A la Unió Europea cal parlar la llengua materna, la del veí i una lingua franca”, reivindica Pack, que presideix des de fa dos anys la comissió d'Educació del Parlament Europeu, on coincideix amb els eurodiputats catalans Santiago Fisas (PP), Maria Badia (PSC) i Oriol Junqueras (ERC).

El govern i els partits catalans van rebre amb molta satisfacció les paraules de Pack, fent èmfasi en l'aval europeu. El va celebrar “molt” el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, i també ho van fer des del PSC. La portaveu adjunta al Parlament, Laia Bonet, va fer una crida al PP perquè prengui nota de les consideracions. “Espero que serveixi per fer reflexionar aquells que, malauradament, tot i la poca distància, sembla que no ho tinguin tan clar com els que ho miren des de fora.”

La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, creu que la reflexió de la presidenta de la comissió de Cultura i Educació de l'eurocambra coincideix amb el que opina la “gent normal i assenyada”. I va recordar que alguns informes europeus posen Catalunya d'exemple.

Enlace al comentario
Compartir en otros sitios web

Me parece perfecto eso del soporte a la lengua catalana, entre otras cosas pq el castellano no lo necesita.

Me parece que nadie aquí, a pedido algo así como "suprimir" la lengua catalana.

Se pide, libertad de elección de la lengua vehicular en cataluña y cumplimiento por tanto de la carta magna, de las sentencias judiciales y ....el retorno del gobierno catalán a un comportamiento democrático

Sin embargo tb noticia de hoy: El alcalde de Badalona (pp) suspende los actos institucionales de la Diada, por la negativa de los partidos psc ciu etc a participar, si la bandera española está presente. De nuevo, de traca

Editado por juan cantabria
Las prisas...
Enlace al comentario
Compartir en otros sitios web

pero no puede imperar el sentido comun y se dejen de estas guerras de idioma y banderas.

Si la Constitución marca unas pautas claras, se cumplen y listo.

Si tienen que ondear ambas banderas la Española y la Catalana en un edificio publico, ayuntamiento, pues se ponen y listo.

Si cada uno utiliza la lengua que le apetece, pues se usan ambas lenguas por igual y listo.

Nadie deja de ser mas español o mas catalan por hablar en Castellano o en Catalan, y lo pongo como ejemplo, tanto con el vasco como con el galllego, etc,, etc,

Es que siempre estamos con los extremos, si tu vas yo no voy, si esto si aquello, al final el pueblo pienso que es mas sabio y termina utilizando aquello que segun el momento o circunstancia le resulta mas comodo y no por eso se atenta contra la cultura o la dignidad de una u otro Autonomia.

Digo yo...... no?

Enlace al comentario
Compartir en otros sitios web

Unirse a la conversación

Puedes publicar ahora y registrarte más tarde. Si tienes una cuenta, conecta ahora para publicar con tu cuenta.

Guest
Responder a esta discusión...

×   Pegar como texto enriquecido.   Pegar como texto sin formato

  Sólo se permiten 75 emoji.

×   Tu enlace se ha incrustado automáticamente..   Mostrar como un enlace en su lugar

×   Se ha restaurado el contenido anterior.   Limpiar editor

×   No se pueden pegar imágenes directamente. Carga o inserta imágenes desde la URL.

  • Explorando recientemente   0 miembros

    • No hay usuarios registrados viendo esta página.